tisdag 23 april 2013

Daniella recenserar: DivergentTitel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Förlag: Modernista
Rec-ex/vinst/present: Nej
Sidor: 362
Serie: #1 Divergent
Utläst: 19/4-13


Bokens första mening: Det finns en spegel hemma.

Handling: 
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner, och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four. Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör hennes först...

Vad jag tycker:
Jag har länge velat läsa denna boken eftersom den fångar mitt intresse, jag är inne i böcker som liknar Hunger Games (älskar den trilogin). Just det här med ett samhälle som bestämmer och att de måste möta varandra. Jag älskar hur författaren beskriver hur saker är och går till. Hon håller inte tillbaka i sitt skrivande och vågar skriva om lite "grova" händelser. Spoiler: Som när t.ex. en av karaktärerna attackerade en pojke med en gaffel och satte den i ögat. Jag blev ju såklart äcklad av lite saker som hon beskrev (är rätt så känslig för blod), men jag gillar ändå det. Hela boken bestod inte av det som tur var. Jag älskar karaktärerna och hur de kommer närmare varandra och jag älskar "storyn." Det händer saker hela tiden och man vill bara fortsätta läsa för att se vad som ska hända härnäst. Vet dock inte vad författaren planerat i Insurgent men hoppas att den är lika bra som Divergent. Den här trilogin ligger på samma nivå som Hunger Games, ÄLSKAR DEN!

PS: Boken kommer på bio 2014, längtar dit!

Betyg: 5/5

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Andra böcker i serien:

2 kommentarer:

  1. Åh ja har missat sista omslaget på Allegiant, är den du har men bekräftad? Ganska cool men lite annorlunda från de andra..

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte, tror det är till det amerikanska omslaget ;)
    //Daniella

    SvaraRadera