torsdag 1 oktober 2015

Daniella recenserar: Enklav

Titel: Enklav
Författare: Ann Aguirre
Förlag: Modernista
Rec-ex/Vinst/Present: Recensions exemplar
Sidor: 247
Serier: #1 Razorland
Utläst: 24/9-15
Bokens första mening: Jag föddes under den andra förintelsen.

Handling:
New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästning lurar fasansfulla varelser i mörkret - missfoster som livnär sig på människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.
  När Spadertvå fyller femton genomgår hon blodsriten som förvandlar henne till jägarinna. Hon paras ihop med Tålig, en jägare i hennes egen ålder som bodde ovan jord när han var liten. Snart upptäcker de att den närmaste enklaven helt har utplånats av missfostren, men de äldste vägrar att tro på dem. I stället förvisas Spadertvå och Tålig från enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord.
  Nu måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset - vägledd av Tåligs vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av några få farliga gäng. Deras enda chans att överleva är att söka sig norrut, till en trakt Tåligs far en gång brukade berätta om, en paradisisk plats där människor kunde leva i fred. Existerar den verkligen? Och kommer i så fall deras mod och jägarskicklighet räcka till för att besegra alla faror på vägen?
  Enklav är en rafflande berättelse om två unga människor i en apokalyptisk värld, som ställs inför faror - och känslor - de aldrig tidigare upplevt.

Min åsikt:
Måste bara först och främst tacka Modernista för recensions exemplaret av Enklav, det är ofta vi glömmer att tacka för böckerna. Så passar även på att tacka för alla andra böcker vi haft glädjen att läsa.
Boken börjar med att man som läsare får följa Spadertvå, en kvinnlig karaktär som aldrig vill vissa sig svag. Jag gillar verkligen Spadertvå, främst när det kommer till att man som författare visar att kvinnor kan göra precis samma saker som män. Och Spadertvå är en väldigt stark kvinnlig karaktär.
Som sagt så börjar det i enklaven under jorden, som läsare kändes det som att jag kastades in i världen, som författaren skapat, utan någon förvarning. Det var som att jag bara följde med i världen utan någon förklaring eller beskrivning av omgivningen, bortsett från sammanfattningen av boken. Jag hade velat att författaren beskrev omgivningen ännu mer samt vad det gäller karaktärerna. Författaren beskriver allt i början, men man glömmer bort hur karaktärerna och omgivningen ser ut, var man befinner sig m.m. Vissa författare baserar hela sin bok på att beskriva allt och alla medan andra glömmer bort den biten, det gäller att hitta ett mellan ting.
Vad gäller bokens handling så gillar jag den, dock så skede allt lite för fort enligt min åsikt. Blodsriten i början var väldigt annorlunda och det menar jag på ett roligt sätt. Att man får sitt egna namn efter den saken sitt egna blod faller ner på. Så alla i boken har roliga och lustiga namn, väldigt annorlunda. Jag gillar dystopi böcker och även den här bocken har en plats i mitt hjärta. Alla dystopi böcker får en chans enligt mig! =)
Jag vill så gärna fortsätta läsa böckerna i denna serien och få reda på hur allt slutar. Så jag tänkte att jag kanske skulle fortsätta serien på engelska (älskar att läsa engelska bokserier och nästan alla böcker blir bättre på engelska) och tänkte då kolla upp vad nästa bok handlar om på engelska. Så läser jag handlingen och ser då att bokkaraktärerna har helt andra namn. Det blir en omställning jag får göra ifall jag vill fortsätta serien på engelska, tufft liv! ^^

Betyg: 3/5
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Andra böcker i serien:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar