lördag 13 februari 2016

Daniella recenserar: Vem som helst utom Ivy Pocket

Titel: Vem som helst utom Ivy Pocket
Författare: Caleb Krisp
Förlag: Modernista
Rec-ex/Vinst/Present: Recensions exemplar
Sidor: 397
Serie: Ivy Pocket #1
Utläst: 13/2-16
Bokens första mening: Jag hittade lappen på miladys säng.

Handling:
Ivy Pocket är en vandrande katastrof som gång på gång väcker ilska och frustration hos de snobbiga aristokrater hon arbetar för.
  Men bilden som vår hjältinna har av sig själv är en helt annan. Ivy är övertygad om att hon är allmänt underbar, fullkomligt charmerande och extremt begåvad.
  När Ivy blir kvarlämnad i Paris, ensam och utfattig har hon ingen aning om hur hon ska ta sig tillbaka till England. Då blandar sig ödet i och Ivy kallas till en döende hertiginnas sjuksäng. Hon får där i uppdrag att leverera ett magnifikt diamanthalsband (som det möjligen vilar en förbannelse över) till Matilda Butterfield på hennes tolvårsdag.
  Från och med det ögonblicket kastas Ivy Pocket in i ett häpnadsväckande äventyr fullt av skurkar, galenskap och missförstånd.

Min åsikt:
Det som gör boken till den den är, är såklart huvudkaraktären Ivy Pocket, man kan inte låta bli att älska henne trotts hennes ovetande till omgivningen. Hennes självuppfattning är en helt annan bild än hur hon egentligen är. Hon är väldigt rättfram och ärlig och det gillar jag, hon vill trots allt bara det bästa för alla, hon är väldigt godtrogen och litar i princip på alla hon stöter på. Hon gör alltid tvärtemot vad hon blir tillsagd och vad hon själv tänker inom sig. Hon har några roliga och intressanta lösningar på saker och ting och kan vara rätt så framfusig med det. T.ex. att doppa grevinnans ansikte ner i fruktbålen för att kyla ner grevinnans överhettade hjärna, hur underhållande som helst. Det som verkar uppenbart för alla andra blir inte lika uppenbart för Ivy Pocket.
  Illustrationerna i boken är så fint gjorda och hjälper berättelsen/handlingen på traven, vem gillar inte fina bilder att se på när man läser en bok? Som läsare får man större inblick till hur berättelsevärlden ser ut.
  Trots att det är Ivy Pocket som gör boken underhållande, så har även författaren en bra handling och huvudkaraktären åker verkligen ut på ett stort äventyr. Ivy lär sig mer om sig själv under det fartfyllda äventyret, t.ex. hur hon hamnade på barnhemmet för oönskade barn. Hon upptäcker även en ny sida av sig själv som hon inte inte visste att hon hade. Fast än det finns många fiender på hennes långa väg så får hon även nya vänner (och ovänner). Ser verkligen framemot nästa bok!

Tack Modernista för recensions exemplaret!

Betyg: 3.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar