torsdag 31 december 2015

Daniella recenserar: TimeRiders

Titel: Time Riders
Författare: Alex Scarrow
Förlag: Buster Nordic
Rec-ex/Vinst/Present: Present
Sidor: 430
Serie: TimeRiders #1
Utläst: 27/12-15

Bokens första mening: "Är det någon här på däck E?" skrek Liam O'Conor.

Handling:
Liam O'Conor skulle ha dött till havs 1912
Maddy Carter skulle dött på ett flygplan 2010
Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026
  Men bara några ögonblick innan döden skulle inträffa, dök någon upp på ett mystiskt sätt och sa: "Ta min hand..."
  Men Liam, Maddy och Sal blev inte räddade. De blev rekryterade av en byrå som ingen känner till och som bara har ett enda mål - att rätta till felaktig historia. För det går att resa i tiden, och det finns personer som vill färdas bakåt i tiden och förändra det förflutna.
  TimeRiders finns för att skydda oss. För att hindra tidsresandet från att förstöra världen...

Min åsikt:
Boken börjar riktigt bra och intressant, då man får följa Foster när han hämtar de tre kandidaterna både från framtiden och dåtiden.
  Liam blir räddad av Foster från det sjunkande skeppet Titanic och blir förd genom tiden till New York 2001. Igenom hela boken har Liam mycket att komma ikapp med, vad gäller teknologin och historiska händelser m.m. Liam blir en underhållande karaktär i sitt ovetande angående vad prylar är för något vilket gör att han sticker ut ur mängden och har det inte så lätt för att smälta in.
  Maddy blir räddad av Foster från ett plan som vilken sekund som helst höll på att störta. Även hon blir förd till tiden New York år 2001.
  Sal blir även hon räddad av Foster ifrån en eldsvåda och förd bakåt i tiden till 2001. Jag tycker dock att man inte fick reda på så mycket om framtiden i boken. Vi vet att Liam inte hänger med så mycket, eftersom han åket långt in i framtiden. Däremot så är det mycket svårare för en författare att skapa en alternativ framtid, samt för karaktären Sal att diskutera kring hur den var. Kanske vi får veta mer om den mystiska framtiden som Sal levde i, i nästa del av serien.
  Förutom dessa fyra karaktärer så finns det även en människorobot som heter Bob. Även han är underhållande eftersom han beter sig som en robot men inte ser ut som en. T.ex. så säger han negativ istället för nej m.m. Han är mycket strikt och begränsad eftersom han bara har ett chip i hjärnan som säger fakta. Bob växer genom bokens gång och mot slutet börjar han visa en mjukare sida av sig själv. En sida där han känner vissa känslor, men han vill dock inte visa denna sidan för andra.
  Jag trodde handlingen i boken skulle vara annorlunda. Mesta delen av boken utspelar sig i det förflutna under andra världskriget då en man som heter Kramer reser från 2066 och bakåt till Hitlers tid. Kramer vill förändra framtiden, men gör bara allt värre, vilket inte var hans avsikt. Även Liam och Bob reser bakåt i tiden och sedan får de svårigheter att komma tillbaka till 2001. Mer än hälften av boken handlar om att de ska lyckas få tillbaks sina kamrater till deras tid. De misslyckas om och om igen och de tröttnar jag som läsare på, allt ser hopplöst ut genom nästan hela boken.
  Såklart så lyckas de komma tillbaka och rätta till framtiden igen, dock så tar det en väldigt lång tid och många försök. Jag tror att jag tänker fortsätta följa serien så gott det går och jag ska köpa den andra boken så snart som möjligt.

Betyg: 3.6
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Andra böcker i serien:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar