tisdag 18 augusti 2015

Dagens Bokutgivningar #41


Svart som ebenholt (Lumikki Andersson #3) av Salla Simukka

Eleverna på teaterhögskolan är mitt uppe i repetitionerna av en modern version av Snövit och Lumikki Andersson har fått huvudrollen. Lumikki och skådespelaren som spelar jägaren verkar ha en alldeles särskild kemi - är Lumikki på väg att bli kär för första gången? Premiären närmar sig och rätt som det är börjar Lumikki få meddelanden från en hemlig beundrare, men den spännande flirten utvecklas snart till en farlig besatthet. Beundraren hotar med att förvandla premiären till ett blodbad om inte Lumikki lyder honom. Lumikki gör allt för att avslöja stalkerns identitet och under sökandet hamnar hon öga mot öga med hemligheter från sitt förflutna. Hemligheter svarta som ebenholt.The Accident Season av Moira Fowley-Doyle

Det är olyckssäsong, det är samma tid varje år. Ben bryts, skin slits, blåmärken blommar.

Olyckssäsongen har varit en del av sjuttonåriga Caras liv för så länge hon kan minnas. Mot slutet av oktober, förebådade av dödsfallen av många släktingar för dem, blir Caras familj oförklarligt olycksdrabbade. De förvisar knivar till låsta lådor, täcker för vassa bordskanter, stänger av elektriska saker - men skador följer var de än går, och olyckssäsongen blir en ständigt växande besatthet och rädsla.

Läs mer om boken på engelska HÄR!Slasher Girls and Monster Boys av Marie Lu, April Genevieve, Kami Garcia etc.

En mängd av de smartaste unga vuxna författare samlas i denna samling av skrämmande berättelser och psykologiska thrillers curerad  av Between the Devil and the Deep Blue Sea´s April Genevieve Tucholke.
Varje berättelse dras från en klassisk berättelse eller två - ibland av skräck genrer, ibland inte - för att inspirera till något nytt och färskt och skrämmande. Det finns inga ytliga larmrapporter här; detta är berättelser som får dig att tänka till även när de håller dig på kanten av din sittplats. Från blodig skräck till övernaturliga varelser till oroande, allt-för-möjligt realism, denna kollektionen har något för varje läsare som söker efter spänning.

Läs mer om boken på engelska HÄR!The Creeping av Alexandra Sirowy

För tolv år sedan försvann Stella och Jeanie när de plockade jordgubbar. Stella kom tillbaks några minuter senare, utan något minne av vad som hänt. Jeanie sågs aldrig till igen.
Nu är Stella sjuttonår, och hon har kommit över det. Hon är den lyckliga som har överlevt, och visst, händelsen är fortfarande insvept i mysterium - och det är hennes lilla stads fula arv - men Stella har fokus på den kommande sommaren. Hon har en bästa vän, en flört med oemotståndligt snett leende, och två månader av stranddagar framför sig.
Sedan dyker ett lik upp, en liten flicka som dyker upp i en gammal kyrkogård efter ett jordskalv, och som har rött hår precis som Jeanies. Plötsligt kommer minnen av den spökliga dagen tillbaks, och när Stella upptäcker att andra rödhåriga flickor har försvunnit, börjar hon misstänka att något olycksbådande är på gång.
Och innan sommaren slutar kommer Stella lära sig, den svåra vägen, att om du letar efter monster så kommer du hitta dem.

Läs mer om boken på engelska HÄR!


Court of Fives (Court of Fives #1) av Kate Elliott

Jessamys liv är en balans mellan att agera som en överklass Patron och att drömma om friheten för Commoners. Men på natten kan hon bli vem hon vill när hon smyger ut till ett tåg för The Fives, en invecklad, flernivåig atletisk tävling som erbjuder en chans åt ära till kungarikets bästa tävlande. Sedan träffar Jes, Kalliarkos, och en osannolik vänskap mellan  en tjej av mixat släkte och en Patron pojke som får huvuden att köra. När en beräknande lord bryter sönder Jes familj, måste hon testa Kals lojalitet och riskera hämnd av en maktfull klan för att rädda hennes mamma och systrar från en säker död.

Läs mer om boken på engelska HÄR!The Boy Most Likely To (My Life Next Door #2) av Huntley Fitzpatrick

Tim Mason var pojken mest sannolik att:
- hitta spritskåpet med ögonen förbundna.
- behöva en levertransplantation.
- köra sin bil in i ett hus.

Alice Garrett var tjejen mest sannolik att:
- tja, inte dejta hennes lillebrors bagage tyngda bästa vän, till att börja med.

Det hade inte varit så smart för Tim att falla för Alice. Inget hade varit läskigare för Alice än att falla för Tim. Men Tim har aldrig varit känd för att göra smarta beslut, och Alice börjar undra om det "smarta" valet alltid är det rätta valet. När dessa två faller för varandra, faller dem hårt.
Sedan kommer de oväntade konsekvenserna från Tims vilda dagar tillbaks och chockar honom. Han finner sig själv i en situation som inte alls är som den verkar vara, som han aldrig hade kunnat förutse… men kanske borde.
Och Alice är fast i mitten.
Berättad i Tims och Alices utmärkande, avväpnade, helt övertygande röster, återvänder vi till My Life Next Door, en historia om att först misslyckas, testa igen, och om beslutet att riskera allt igen.

Läs mer om boken på engelska HÄR!


Percy Jackson's Greek Heroes av Rick Riordan (Percy Jackson and the Olympians Companion Book)

Vem skar av Medusas huvud? Vem blev uppväxt hos en hon-björn?  Vem tämjde Pegasus? Det vet endast en demigod, och Percy Jackson kan berätta om alla för dig, Perseus vågade handlingarna, Atlanta, Bellerophon, och resten av de stora grekiska gudarna. Berättas i den roliga, vanvördiga stilen som läsare har kommit att förvänta sig av Percy, (jag har haft några dåliga erfarenheter under min tid, men hjältarna som jag kommer att berätta för er om var de ursprungliga old school oturs fall. Dem klantade djärvt till sig där ingen hade klantat till sig innan…) och förstärkt med levande konstverk av Caldecott Honoree John Rocco, kommer denna novellsamlingen bli det nya måste-ha klassiker för Rick Riordans legioner av hängivna fans - och för alla som behöver en hjälte. Så ta fram ditt flammande spjut. Sätt på dig din lejonskinn kappa. Polera din sköld och se till att du har dina pilar i din korg. Vi ska tillbaks omkring fyra tusen år för att halshugga monster, rädda kungariken, skjuta några gudar i baken, plundra underjorden, och stjäla byten från onda människor. Sedan, till dessert, kommer vi dö smärtsamma tragiska dödsfall. Redo? Bra. Nu kör vi.


Läs mer om boken på engelska HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar